разговор с бог

- значи не вярваш,че съществувам?
- не вярвам
- тогава кой, ако не аз,е създал вселената?
- не знам, предполагам,че винаги е съществувала
- нещата не се появяват от никъде,всяко нещо има свой създател
- значи ти си създал вселената?
- аз
- как така?
- аз съм всемогъщ и всезнаещ
- и съществуваш едновременно като бог отец,исус христос и свети дух?
- точно така
- разправят също,че освен всемогъщ и всезнаещ си и милостив?
- стига да се разкаеш,бих ти простил всеки грях,освен един – да се усъмниш в съществуването ми

значи слезна на земята и умря,за да получим прошка за греховете си?
не можа ли просто да ни дадеш прошката?

значи си простил греховете на германците,които са измъчвали и убивали евреи и сега те са в рая,а шест милиона жертви се пържат в ада,защото не са вярвали в теб?

щом си всезнаещ,значи знаеш какво ще направя в бъдещето
значи не мога да направя нещо различно
защо тогава ме съдиш?

щом всяко нещо трябва да има създател,кой е създал теб?

щом си всемогъщ,можеш ли да направиш толкова голям камък,че да не можеш да го вдигнеш?

55 Responses to “разговор с бог”

  • Autoscum says:

    Огромна глупост.

    Едно по едно:

    Вселената не може да съществува, заради ограниченото време, което може тя да измине. Как може да сме изминали безкраен период от време, за да стигнем до този момент? Май от някъде трябва да сме тръгнали?

    Богохулството срещу Светия Дух е все едно да си изгориш мостовете…

    Не, не можа просто да ни даде прошката, някой трябваше да умре.

    Не, не е простил греховете на Германците, защото който убива в Божието име, не е от Него. (Или да го сложим така: Бог убива сам този, който трябва да умре.)

    Защо да не можеш да направиш нещо различно?

    Не всяко нещо трябва да има създател. Бог е над вселената, Той е създал времето, пространството и тн. Той е над всичко. Няма нещо в този свят, което е под Него.

    А това за камъка – не. Но това не доказва неспособността на Бог.

    Благодаря.

  • Никола Енчев says:

    AutoScum, имаш доста пропуски в логиката :)

    Че ФТН постът е частичен и непълен, това е ясно.
    Твоите проблеми са други:

    едно по едно:

    Човекът като крайно същество по принцип не може да обхване адекватно безкрайността като понятие. За разбирането на това е учи математика :). Веднага пример с числата (примерно естествените) – мислим си, че те са безкрайни, но всъщност единственото, което можем да си представим е една безкрайна редица от крайни обекти, което както виждаш е глупаво.

    Откъде знаеш, че времето е ограничено? Не можеш да си го представиш иначе, затова ти се иска да е ограничено.

    Богохулството срещу светия дух… горене на мостове… хаха. това няма да го коментирам.

    Камъка – лол, това е математическа рекурсия. Ако Бог е всемогъщ, то той би могъл да направи камък, който никой не може да вдигне. Но той е всемогъщ и трябва да може да го вдигне, но не може, защото той го е направил така, че никой не може да го вдигне… лол, бог току-що беше OWND за пореден път.

    И да, наистна, ако той всемогъщ, кой го е създал него. (OWND)

    + още нещо: защо някой би вярвал в бог, ако той съществува? (не, това не е игра на думи)

    И все пак, последно, как можеш да вярваш в религия, която е твърдяла в продължение на 2 000 години, че Земята е плоска… смисъл, нямаш ли поне малко себеуважение? :)

  • Thanatos says:

    “Бог е мъртъв”
    Ницше

    “Ницше е мъртъв”
    Бог

    :)

  • Thanatos says:

    аа сетих се и още един цитат… този път от любимата ми книга – “Пътеводител на Глактическия стопаджия”

    “Той (Артър) се надяваше и се молеше да няма задгробен живот. После разбра, че тук е замесено противопоставяне и просто се надяваше да няма задгробен живот.”

    —-
    А това което мога да кажа аз по темата е, че бог е просто термин, с който обясняваме това, за което не намираме логично обяснение (не защото няма, а защото ние не можем да се сетим). В миналото бог е изполван, за да може да се даде смисъл на живота на хората, които не виждат смисъл в него. (С една дума – до гуша си в лайна, но знаеш, че като умреш ще отидеш да живееш в рая) Плюс това църковните закони са били най-стриктно изпълняваните и най-безкомпромисните. Това е силата на религията.

  • hams says:

    Енчев, извинявай, ако звучи тъпо, но какво е OWND?

  • Campos says:

    Християни….

  • vivian says:

    Неведоми са пътищата Господни

    Толкова ни е дадено и може би има защо. Категоричността винаги ме е смайвала, а последното изречение ме разби

  • Power says:

    Fuck the norm, ще пропусна частта, свързана с Бог и като едно много дребнаво и злобно същество ще се хвана с частта за “германците”. Колко книжки по въпроса си прочел? С колко историци си разговарял? На каква информация почива мнението ти? Това ли е най-ужасният пример от историята, за който се сещаш? Ще ти кажа само, че много от нещата не са такива, каквито се опитват да ни ги представят. След като ще се стремиш се към алтернативно мислене, поне го прилагай по всички въпроси, не само по които ти изнася. Чети повече книги и не говори без да знаеш, приятелски съвет.

  • fuck the norm says:

    сигурен съм,че евреите само се преструват на мъртви

  • moon says:

    power, не са само евреите – лов на вещици, кръстоносни походи, клането на протестанти, притежанието на роби…

  • Gallows says:

    Стига пък вие. Fuck не е философ. Той е оратор, макар понякога самият да бърка понятията от време на време.
    Официалното ВДИГАНЕ НА РЪЦЕ от метафизиката е препоръчително. Религиозните са недорасляци. Атеистите са смешни. Агностиците са най-близо. Ей ся ще отделя време да обясня у блого си.

  • Никола Енчев says:

    OWND e геймърски термин за някой, на когото му се е случило нещо много затапващо и гадно (от рода на да те гръмнат с базука докато падаш от сграда примерно)

    :))

    напълно съм съгласен с Thanatos

    а колкото до нео-нацистчето (извинявам се, ако не е така, но по тон прекалено много намирисва) – с цялата си човечност и човеколюбие му пожелавам да мре в кофите.

    Gallows – не помня кой точно го беше казал, но ето казаното: “atheism is agnosticism writ agressive”

    на всеки е ясно защото агностицизмът е най-близо до истината, но все пак, фактът, че не можем да докажем, че около Марс няма невидим орбитален чайник, който контролира всички човешки съдби, не значи че него го има.

    за още по темата, горещо препоръчвам това:

    http://www.ted.com/index.php/talks/richard_dawkins_on_militant_atheism.html

  • lopi says:

    напълно съгласен с фък да норм. бог не може да бъде обяснен логически, най малко защото ако наистина е милостив, цялата тая работа с райскат градина нямаше да я има. самата идея някой да направи градина, в която да засади дърво, и да каже после – не ми яжте ябълките, докато той дебне само някой да му захапе ябълките, е глупава. ако адам и ева имат само синове, как те се размножават?

    библията и религията са спасение на слабите, които винаги търсят някой, който да е отговорен за всичко, само не и те.

    “щом си всезнаещ,значи знаеш какво ще направя в бъдещето
    значи не мога да направя нещо различно
    защо тогава ме съдиш?” – какво повече да се добави.

    споровете на тема религия са най непродуктивните спорове. никой няма да отстъпи и всички са ядосани на това колко са тъпи другите :)

  • hams says:

    Религиите не са много читави наистина, Библията например е писана все пак много отдавна и е насочена към целокупното население за в далечно бъдеще – нормално е да има неща насочени и към глупави хора, а даже също и недообмислици.

  • Power says:

    Енчев, много повърхностен поглед върху нещата имаш. Не се впускай в заключения когато не знаеш за какво става въпрос.
    Имах предвид стоте милиона души, цвета на няколко нещастни нации, избити от евреина Сталин и наследниците му в тези държави. Малко се знае за това, защото на някои така им изнася. Как ви се струват шестте милиона евреи пред стоте (може би и повече) милиона жертви на комунизма? Не е ли смешно да споменавате евреите, а не тях?

  • Autoscum says:

    Слушай сега.

    Вярвай в каквото искаш.

    Просто не говори за това, за което си нямаш ни най-малка представа.

    В книгата на Исая е споменато, че земята е сфера, просто т. нар. църква обича да манипулира хората с небиблейските си догми.

    От мен – толкова.

    Skype: bloodstained___ за повече инфо.

  • Power says:

    Относно атеизма – 40+ години комунизъм си казват думата.

  • Thanatos says:

    Защо ти се струва толкова лош комунизма? Според мен е 100 пъти по-добре от сегашното положение. Поне комунизмът не е водел до затъпяване на народа, нямало е частна собственост (а оттам и много фирми, които да те мамят както си искат) и много други неща. Просто животът на хората по времето на комунизма е бил много по-прост и лесен. Пък и тогава поне не сме целували гъза на Америка, ЕС или някоя друга “велика сила”. Така че спри да плюеш комунизма без да вземаш предвид всички факти.

  • moon says:

    …нямало е свобода, нямало е избор, нямало е възможност…слабо си спомням, но са ми разказвали, че ако си от партията си бил бог, ако ли не си бил боклук. едва ли не без права. а и да споменем за едни лагери през комунизма, които далеч не са били курорти

  • Никола says:

    Това наистна е непродуктвино, признавам :)

    + съвсем не съм повърхностен. Има голяма разлика в това да си просто еврейн и да си Сталин противопоствано срещу това да си еврейн и да си Сталин ЗАЩОТО си еврейн. а второто не е вярно. Да не говорим, че е почти има голям спор върху това дали Сталин не е бил атеист, което също е малоумно, защото е абсурдно (но не невъзможно) да действаш като Сталин в името на безверието.

    а за 40те години атеизъм – абсолютно съм съгласен. Основният проблем на атеизма е, че не е вид вяра, а отрицание на такава и всъщност е мнгоо по трудно да си атеист, отколкото какъвто и да е друг вярващ. Атеизмът никога не трябва да се превръща в политика или да се налага. Казвам го, защото съм прекалено образован и съм атеист едновременно, а това е доста трудна за преживяване комбинация. Атеизмът трябва да бъде достигнат само и единствено чрез образование и да е резултат от личен избор. Примерът с комунизма е много добър – точно това става, когато горното не е изпълнено.

    а относно християноството си е просто безмислено да се спори (това не ме спира да пускам по два-три хапливи аргумента срещу него ест :) ) логиката е непобедима в случая. Самата секуларизация на Европа е може би последното мащабно доказателство за това.

    + Самото християнство, такова каквото е било когато Исус е бил жив, когато “не убивай” е значело нещо, е била една прекрасна и революционна идея… Но и комунизма на теоретично ниво е прекрасна идея… и смятам да цитирам South Park: “isms” are great for rational people, but in the hands of irrational people the always lead to violence.

    Това е достатъчно.

  • Дедо Корчан says:

    Бааа, като чета коментарите тука се чувствам ЗАТАПЕН. Тука всички образовани, всички стигнали до истината, некой пък християнски фундаменталисти – изобщо мешана скара. Искам да питам Никола накрая на колко години е и защо се мисли за толкоз образован? Според мен е някакво надъхано дете, което учи в СУ и си мисли, че е фанал Академията за шлифера…
    Моето лично мнение е, че тези които говорят против християнството не са и докосвали истинска Библия, ами като много отворени са гледали DC & NG и О ЧУДО! Ние разбрахме Вселената……На всички ще ви кажа само едно – Пътя към ада е пълен с добри намерения – сиреч, както казва fuckthenorm – купете вафла на жив човек, вместо да си бъркате в носа и да си мислите, че свири духовата музика.
    P.S. Явно South Park е извор на огромна истина!

  • Никола says:

    Какво е DC & NG?

    South Park наистина е извор на огромна истина.

    Не съм разбрал Вселената, не съм дори и близо до това, не съм го и твърдял :) (а колкото до истината – не съм твърдял и това… :)

    Ако ти кажа на колко години съм, веднага ще речеш, че съм младок и не мога да говоря така, защото още нямам житейски опит и така нататък…

    по разни съображения ще кажа само че съм на 19, завършил съм статистически и общоприето най-доброто среднообразователно училище в България и ще уча архитектура в чужбина. Това естествено не променя нищо от това, което казах, и не би трябвало да направи това, освен ако вие не искате това да стане…

  • Power says:

    DC = Discovery Channel; NG = National Geographic.

  • Николета says:

    Бих искала да кажа само, че днес съзнанието на хората е толкова изкривено в сравнение с това преди 2000 години, че просто няма база за сравнение. Трудно ще намерите човек, който не знае, че Земята е сферична, че Слънцето не се върти около Земята, а тя около него, както и факти като това, че природните бедствия не са Божие наказание, а просто природни феномени… и т.н.
    Аз си признавам, че не съм особено религиозна… просто имам някои… да ги наречем “навици” свързани с религията (като кръстенето при влизане в църква) и съм сигурна, че всики Вие сте така… най-малкото на 100% празнувате Коледа и Великден, а това са празници свързани с Бог (Христос – Бог син) и е нелепо толкова категорично да се отричате от него.
    В заключение ще кажа само, че в наши дни от всичко, което Бог трябва да олицетворява е останала само надеждата… Казвам го, защото голяма част от хората около мен се сещат за вярата си само когато имат нужда от нещо което да ги накара да продължат напред – нещо, в което да вярват, в което да се надяват.

  • Anonymous says:

    vsi4ki znaem kolko udoben instrument e religiqta. dosega tq deistva bezotkazno kato sredstvo za kontrol na ogromni masi ot hora. tq sa6to e i nai-uspe6niqt biznes na planetata. v tazi vrazka – religiqta dnes ne e ni6to pove4e ot lesen na4in da si obqsni6 mnogo ot ne6tata koito ne razbira6, lesen na4in da ti bade nabita v glavata ideqta na nqkoi kak trqbva da jivee6. ako naistina ima ne6to vis6e, za6toto az smqtam 4e naistina ima, to tova nqma da e skalapenata ot grupa al4ni i zavoevatelni egoisti istoriq.

  • Anon says:

    Христос няма нищо общо с християнството, той не е участвал нито в създаването на догмите, нито в писането на библията. Много от вас са чели глупостите, бълвани от всякакви марксисти и талмудисти, но разберете, че някои хора са си поставили цел да убият Неговото учение отдавна.

    Самото Му учение се оповава единствено и само на забравени знания,можете да гледате : http://video.google.com/videosearch?q=esoteric+agenda&emb=0# за да се убедите.

    А ако прочетете Откровението на Йоан ще видите колко неща е предрекъл пророка, стига да имате очите.

    Ето ви и един откъс от Братя Карамазови на Достоевски : http://pravoslavie.domainbg.com/15/inkvizitor.html

  • Никола says:

    Хаха, много яко, обожавам теориите на конспирациите :) всеки път тайничко си се удивявам как хората продължават да си мислят, че някъде по света има група от хора, която дърпа конците :). И да, както се очаква и номера с предричането и пророците още действа :)… абе, живеем в интересни времена.

    и пак ще цитирам South Park:

    No single answer is ever the answer.

    Колкото до това, че Христос няма нищо общо с Християноство – no shit, ти верно откри топлата вода :).

  • deleted says:

    LoneWolf… Много Вярвате… Някои Вярват В Зевс Други В Один Трети В Буда… Вярвайте Си Няма Лошо, Но Според Мене, Ако Нещо От Тях Съществуваше Е Заспало…

  • Anon says:

    Никола, ти като някаква интернет-всевишна истина ли се явявяваш в този случай?

  • Никола says:

    Абе много често ме обвиняват в много странни неща… формулирай по-добре обвинението :)

  • disulfiram says:

    Autoscum мразя те.

  • Gaijin-girl says:

    God is a comedian playing to an audience too afraid to laugh.
    Voltaire

  • hams says:

    Има и сигурни неща на този свят, примерно: Христос не е бил християнин. Буда не е бил будист. Кришна не е бил кришнар.

  • n3mo says:

    Не съм от начетениете тук или от тези, които прелистват библията всяка вечер. Като дете съм прочел един съкратен печат на библията.. УОУ! Тогава звучеше толкова истинско. Абе, просто поредната приказва всъщност… Като дете, дори и вярвах… но тогава нещата бяха някак си по-различни.. нямах знанията да си обеснявам неща.. нямах вярата, че всичко в моя мизерен живот зависи от мен… така е, живота ни е нищожен, на никой не му пука, включително и на оня горе дето си гледа DC & NG и се образова.

    Религията е само и единствено инстромент, с който се управляват хората… религията далеч, не е това което е била в самото начало – не е онази “светла” идея, която е водила хората към “рая” или там , каквото се води, че има. Имам приятел.. на мойте години – евангелист… един път реших да се отбия на някакъв лагер… бяха на морето и аз се отбих да го видя. Видях какво представлява тяхното молене… За бога!.. – ъх извинете ме за остарялата фраза… та.. Те пееха песни! Вдигаха ръце към купула на шатрата… и после имаше някакъв прочет на отделни моменти от библията и тяхното тълкуване от “Big Brother” – просто незнам как им се нарича свещенника.
    Ето това е проблема… в библията нещата не са поставени категорично… а всеки си ги тълкува така, както иска. Това е проблема на ралигията… Има си библия,коран… неща написани на листче… но как ще ги тълкуваш, зависи от теб….
    Защо не вярвате в Нострадамус? Все едно е бог? Та той е предсказал повече неща от Исус … и поне знаем, че предсказанията на Нострадамус са истина… да, ама той нали е човек .. ние си имаме вече Християнството.. не ни трябва, неудобен е на църквата – тя го отрича… както със всички.. Църквата просто е управлявала и е използвала библията за да кара, хората да и вярват. Нима вие бихте вярвали, ако нямаше библия.. ако някой просто мине и ви каже “Едикой си е господ, ти ще вярваш в него или ще бъдеш наказан” … дреме ми!
    Вявайте в каквото си искате, аз знам…. знам, че за мен има си там нещо, може да е някаква сила, малки зелени човечета или таен заговор на ЦРУ… но не е бог, не е това което е описано в която и да е религиозна книга и не е Всемогъщ…. ние оправляваме живота си, един път дарен ни от родителите – живота си е наш… маловажен,нищожен.. но лично наш.

  • Anonymous says:

    Ако не беше християнството, сега ти щеше да се казваш Мустафа и нямаше да смееш да гъкнеш срещщу религията. Така че бъди благодарен, отворко.

  • Thanatos says:

    Исляма е “същият гъз” като християнството… единственото различно е държавите, с които щяхме да сме близки.

  • Anonymous says:

    Същия гъз, но вие, атеистчета, щяхте да сте на гилотината (образно казано) за ругателство на ислямската вяра. Или по-скоро нямаше да сте толкова отворени.

  • cordier says:

    Има достатъчно много ислямисти, които са против фундаментализма в религията си….това не е ислямизъм, а много други неща – напр. тероризъм, търсещ оправдание в някаква религия….което защо ли ме подсеща за нашенското “прекален светец и богу не е драг”…винаги някой някъде оправдава иначе неоправдаемите си действия с нечие върховно учение или вярата във Върховно Същество (с голяма буква естествено, опазил ме Господ да не е :)) ) ….атеизма също е вид религия в чистия му вид – не е достатъчно да се убедиш в нещо, само за да го отхвърлиш…иначе ще си поспорим за разликите с нихилизма….като цяло разговорът с бог е полезен, стига да не забравяме, че говорим предимно със себе си :)))
    ….а и btw онова християнство, без което щях да се казвам Мустафа, не е съвсем същото като това, което източно православната изповядва – на кого да благодаря точно, че взех да се обърквам…ако четем достатъчно ще забележим едно маааалко уточнение за индивидуализма в католическото учение и как то повлиява на “западния” свят….доколкото знаем историята се пише от победителите, а дали да вярваме на всичко, което са писали…ами нема нужда от “още една религия”….достатъчно много е изписано за фактическите подбуди на “християнството” да спаси света….
    Веднъж попитах един “духовник” от нашата църква – защо има толкова много въпроси, на който църквата не може или не иска да отговори – отговора беше: Защото основата на всичко е вярата”….правете си изводите…всички религии си приличат по едно много странно нещо според мен – в истината за “живота, вселената и всичко останало” присъстват само две страни – Върховното същество или енергия или каквото и да е и……кой мислите – хората…..доста високомерно звучи, както и да го погледнеш….”чиста загуба на пространство”, ако не ме лъже паметта се казваше в един цитат от един филм :)))

  • emotional_bunny_bg says:

    част от публикациите ти са действително много оригинални и забавни,други обаче за сметка на това са пълна помия…

  • Минко says:

    emotional_bunny_bg аз пък смятам,че всичко е ок особено тази тема,която доста добре се разви.Аз подкрепям мнението на болшинството:”Религията е нещо,с което нормалните хора си обясняват ненормалното”. :)

  • Anonymous says:

    Колкото до Адам и Ева и техните синове – …И дъщери и синове да са имали…Т’ва си е чисто кръвосмешение а.к.а нарушение на божите заповеди и противоречие с Библията!
    Мого коментари са изписани…много добри и много не до там добри мнения…Не се считам за всезнаеща…Не съм и атеистка…Не почитам Бог , но не се отричам от него. Ако не по вярване , то по кръв съм християнка…И ако не към себе си , то от уважение към по – възрастните ми роднини посещавам “т.нар църква” по някой от по големите празници и то не винаги.
    Да се спори а съществуването на Господ е доста лукуместа тема,откъдето и да го захапете..
    Против съм единствено глупавите нацистки педерасТи , които след толкова години ИСТИНА продължават да действат по първосигнална команда на ограничените си мозъци.Както обича да казва ФТН – яжте ми кура…Аз ще преправя на яжте ми сливата…ко не обичате сливи , съжелявам , сезона на дините мина …Сега ще “чакаме това чукане” цяла зима ;)
    Поздрави,
    Инсейн

  • Lilian says:

    По въпросите с религията може да се спори до безкрай и никой няма да отстъпи. Е, аз съм напълно съгласна с fuck the norm по тоя въпрос. Що за милостив бог би оставил невинни деца, които с нищо не са заслужили наказание, да страдат, да умират, да бъдат пребивани от родителите си и да изживяват такава огромна болка? Що за бог би създал такъв свят като нашия, в който невинните страдат, а виновните господстват? Ако има бог, той със сигурност не е милостив! Според мен той е измислен от хора, които не могат да оправдаят съществуването си и трудностите в живота. Като не знаеш причината за нещо лошо веднага казваш, че е дявола. Ако е хубаво, то е Божие чудо. Щом Бог е създател на всичко, защо е позволил да има Дявол и щом е толкова всемогъщ, защо Дявола не е победен? Щом знае отговорите на всички въпроси и какво ще се случи, какъв е бил смисълът да създава вселена, след като е знаел в какво ще се превърне тя? Много може да се разсъждава по тези теми, но никой не може да ти даде конкретен отговор и да докаже с разумни причини, че той съществува.

  • jo says:

    Аз не вярвам много в боговете, както повечето хора не смятат за нужно да вярват, да речем, в кухненските маси. Знаям, че уж ги има, известно ми е, че в тяхното съществуване е заложена определена цел, и вероятно бих се съгласила, че имат място в една добре уредена Вселена. Просто не виждам смисъл да вярвам и да повтарят до втръсване “О велика масо без която сме загубени”. Впрочем боговете или ги има, независимо дали вярваш в тях, или съществуват само като следствие от вярата в тях. И в двата случая можем да обарнем гръб на цялото това суетене и – отножо отбразно казано – да придаржаме чинията върху коленете си, вместо да зажисим от масата.

  • Pikli4ka says:

    Относно това кой е създал Бог…
    ами той е една АНТРОПОМОРФНА ПЕРСОНИФИКАЦИЯ, както Дядо Коледа, Смърт и всички други феички …
    Докато има хора, които да вярват, ще ги има и тези пресони.

  • Десислава says:

    “Богохулство”… защо човекът изпитва такава зверска нужда сам да си създава страхове? На милиони хора в историята им е налагано подчинение и съобразяване с някого другиго, но сякаш това не е достатъчно…дори тогава, когато е “свободен”, човек трябва да робува на собствените си измислици. Защо древните цивилизации са живели хилядолетия без изобщо да подозират за съществуването на “Светия дух”, кланяли са се на всякакви извратени божества и идоли, и “Бог” не ги е изтрепал? Как така някак си той се активизира тогава, когато човекът го измисли? Със същия успех можем и да му кажем да духа супата и той отново няма да има нищо против (естествено, че няма, та “Той” е само мастило върху хартия, бои върху платна и изкривяване в болните мозъци).

  • love_sdv says:

    :) Aз съм вярваща.. и знам, че ще прозвучи глупаво.. но не знам точно в какво вярвам.. Каноните на Библията са… меко казано глупави.. И цялата тая история с Всемогъщия и Всезнаещия с е напълно безсмислена, вярвам и че какъвто си направиш живота, ткъв ще е..
    Но пък не мога да кажа, че вярвам в случайности.. никой не може..
    И според мен няма пълен атеист.. Едни вярват в Бог, други в съдбата, трети в себе си, други в извънземни.. Ама всеки, така или иначе, вярва в нещо..
    Иначе, fuck the norm, супер си :)
    Всяка твоя статийка е страхотна.. с голям кеф си ги чета ;)

  • Владо says:

    Искам да питам тези от вас които се определят като атеисти и мислят че сами са си господари и сами владеят съдбата си, някога били ли сте болни, а хапчета пиеете ли ?
    Май нещо сте се оплели, защото нямате обяснение за много неща.
    Вярата и религията са за хора МИСЛЕЩИ ! Не такива които вземат на готово чужди мнения и решават че са техни. Да вярваш сляпо без разбиране е почти също толкова лошо колкото да не вярваш.
    В християнството, такова каквото го познаваме има невероятни ГЛУПОСТИ и противоречия, някои от вас ги виждат, което е добре, обаче те не ви дават основание за богухолство. Мислете малко да му еба майката, търсете, четете, учете… отговорите няма да ви паднат като ябълка на главата.
    Да ви светна ли малко за най-големите лъжи и измислици :

    Отец, дух и син в едно – най-голямата ГЛУПОСТ която църквата е измисляла освен тази че всяко познание е греховно.

    Библията – вече не СЪЩЕСТВУВА, защото многократно е пренаписвана, променяна, превеждана и използвана като инструмент за контрол от църквата.

    Икони, палене на свещички, отправяне на молитви към МЪРТВИ хора обявени за “светци” – голяяяям майтап :D

    Иисус – НЕ Е Божи син, а Божи пратеник, това което го отличава от другите е че е заченат без баща и е подкрепен от Светия Дух на знанието. Дошъл е да учи хората как да бъдат хора и да им напомни за смисъла на живота.
    Още една много забавна заблуда е, че е умрял като изкупителна жертва за греховете на хората. Не мога да повярвам как още има хора които се връзват на това.

    ………..

    Във всяка от трите световни религи се казва че Адам беше създаден като наместник на земята, беше дарен с разум и свободен избор и ангелите му се поклониха защото знаеше имената на нещата. От това не ви ли става ясно, че човек съществува зада се учи и развива ?
    Съществуването на науката като такава е просто доказателство за това, а не нещо което трябва да отрече Бог.
    Къде видяхте че неразбирането на нещо трябва да се обяснява със сляпа вяра ?
    Къде бе ?
    Това че някой поп който е станал такъв, защото за нищо друго не става и че не може да ви даде отговори не означава че ги няма.

    Към автора, пич, имаш много яки постове, такива в които не се занимаваш с Бог , по-добре пиши само такива или вземи да се обрзоваш повече в областа на историята и религията, стига да успееш да намериш достоверни източници, защото както някой тук спомена NG, DC и американските филми не са такива.

    PS
    Ако имаш желание, готов съм да потърся и да ти дам отговори на конкретни въпроси в тази насока.

  • icko says:

    сигурен съм,че евреите само се преструват на мъртви

    li4no kum avtora ;D obi4am te :D:DDD

    pp: da orator si, ne filosof, mamka mu zavijdam ti

  • Мария says:

    Смятам, че вярата като постулат изключва познанието – ако знаеш със 100%-ова сигурност, че нещо съществува, няма да е необходимо да вярваш, нали? Има ли някой на света, който се съмнява във факта, че водата е мокра? Или че въздухът е жизнено необходим? Необходимо ли е изобщо да се коментира вярата в подобни факти? Не? Зашо? От зората на съществуването си хората са се опитвали да си обяснят необяснимото, като го “обличат” в някаква по-позната и приемлива форма – богове, тотеми, различни вярвания. В разгара на този процес някои от тях (по-хитри, по-властолюбиви, по-…) са намерили начин да използват тази вяра в необяснимото за някакви субективни цели – пари, власт, контрол, обединение… Няма значение дали става въпрос за племенен вожд, шаман, папа, свещеник, пастор, абат, кардинал, имам, лама, пилигрим, квакер… Колективното неосъзнато винаги е било и ще бъде експлоатирано в името на някаква идея, и това е неизбежно. Просто защото сме хора и имаме нужда от причина и обяснение за всичко, което ни заобикаля, иначе ще изгубим разсъдъка си. Но това, разбира се, е само моето скромно женско мнение.

  • иво says:

    Така след като прочетош първите два коментара се отказах да чета следващите два, направих г прочетох ги, но после наистина се отказах и почнах да пиша тая простотия така откаде да почнем :
    1.Бог има ли го или не, питай го ако ти отговори значи е мноо тъп щом до ся не е казал нищо !
    2.Вярата в бог е вяра точка запетая ако знаехме дали го има нямаше да е вяра .
    3.Всемогъщ ли е !?1 ОТКАДЕ ДА ЗНАЕМ ПО ДЯВОЛИТЕ
    4.Един виц:
    Иван умира и отива в рая, там среща Бог (аде от мен да мине с главо Б), Бог го приветства за добре дошъл показва мъ рая и после запалва една цигара …. изпуска я след малко и кат се наведе да я вдигне Иван му вдига робата и почва да го ебе отзад!! Бог се сепва изправя се и бесен му вика “КАК МОЖА ДА ГО НАПРАВИШ, ПОВТОРИ ЛИ СЕ ШТЕ ТЕ ИЗПРАТЯ В АДА” Иван се извинява и се оттегля. На другия ден Бог пак запалва цигара отново и пак я изпуска ….. Иван отново му вдига робата и започва да го ебе отзад !!! Бог му се развиква отново праща го в в ада и от

остави купчина топли мисли